Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Ενημερωθείτε για την ΠΟΛ.1221/2012 και για τις αλλαγές από 1/1/2014.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ


Σας ενημερώνουμε σχετικά με τις επερχόμενες τροποποιήσεις της φορολογικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τις οποίες απαιτούνται Νέες Εκδόσεις των Εμπορικών και Λογιστικών εφαρμογών που χρησιμοποιείτε.

* Σύμφωνα με τον Ν.3842/2010, η εξόφληση φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των €3.000 μεταξύ επιτηδευματιών και επιχειρήσεων, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγές ίδιες ή τρίτων με έκδοση αποδείξεων που να αναφέρουν τα πλήρη στοιχεία της συναλλαγής.

* Από 01/04/2011 και για τα φορολογικά στοιχεία άνω των €3.000 που εκδίδονται προς ιδιώτες, η εξόφληση τους θα πρέπει να γίνεται είτε μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας είτε μέσω τραπεζικού λογαριασμού είτε με έκδοση επιταγής. Δεν επιτρέπεται εξόφληση των στοιχείων αυτών με μετρητά. Από 1/1/2012, το όριο εφαρμογής περιορίζεται στα €1.500. Στις νέες εκδόσεις των εφαρμογών μας προβλέπεται η απαραίτητη λειτουργικότητα προστασίας σας για σύννομη εφαρμογή της πιο πάνω υποχρέωσης και την αποφυγή λαθών. Προσοχή: Για παραβάσεις ή παραλείψεις της ανωτέρω, επιβάλλεται πρόστιμο ανά φορολογικό έλεγχο έως €1.170.

* Σύμφωνα με τον ίδιο Νόμο 3842/2010, τα φορολογικά στοιχεία επιτηδευματιών συνολικής αξίας άνω των €3.000 προς άλλους επιτηδευματίες, διαβιβάζονται ηλεκτρονικά σε κεντρική βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών. (Αναμένεται ερμηνευτική εγκύκλιος για τις διευκρινίσεις εφαρμογής).

* Επιπλέον, στο Άρθρο 26 παρ. 9 του πρόσφατου Φορολογικού Νομοσχεδίου, οι επιτηδευματίες που εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται, σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. (Αναμένεται υπουργική απόφαση για τεχνικές προδιαγραφές διαβίβασης των δεδομένων). Σε παραβάσεις της ανωτέρω υποχρέωσης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους μέχρι €5.000.

* Την ευθύνη της απόδειξης της συναλλαγής φέρει και ο λήπτης του φορολογικού στοιχείου και οφείλει να επιβεβαιώνει από ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών την ακρίβεια των στοιχείων του αντισυμβαλλόμενου εκδότη για φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας άνω των €3.000. (Αναμένεται ερμηνευτική εγκύκλιος).

* Εξόφληση των δαπανών μισθοδοσίας, αμοιβές μισθωτών και ημερομισθίων, αναγνωρίζεται φορολογικά, μόνο με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του εργαζομένου. Η ανωτέρω υποχρέωση ισχύει από 01/01/2011, σύμφωνα με τον Ν.3842/2010.

* Υποβολή αναλυτικής κατάστασης αμοιβών ελευθέρων επαγγελματιών και αμοιβών τρίτων από τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις (Ν.3842/2010, αναμένουμε διευκρινιστική εγκύκλιο για την εφαρμογή της).

* Αλλαγές στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών και προμηθευτών (Ν.3842/2010 – π.δ.186/1992).

Από όλα τα ανωτέρω, προκύπτει η επιτακτική ανάγκη ανανέωσης και διατήρησης σε ισχύ της Ετήσιας Συμβάσεως Νέων Εκδόσεων των εφαρμογών που χρησιμοποιείτε, ώστε να έχετε πάντα τις νεώτερες εκδόσεις των εφαρμογων σας


Δεν υπάρχουν σχόλια: