Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Ενημερωθείτε για την ΠΟΛ.1221/2012 και για τις αλλαγές από 1/1/2014.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2005

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Υπογράφηκαν οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες ενεργοποιούν ουσιαστικά πλήθος επενδυτικών σχεδίων προς υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.3299/2004. Ειδικότερα, οι πρώτοι τομείς επενδύσεων στους οποίους, οι υποψήφιοι δύναται να υποβάλλουν προτάσεις – μελέτες, είναι:

Επενδυτικά σχέδια στον πρωτογενή τομέα

Επενδυτικά σχέδια εξόρυξης και θραύσης βιομηχανικών ορυκτών και αδρανών υλικών.

Επενδυτικά σχέδια στον δευτερογενή τομέα

Επενδυτικά σχέδια εξόρυξης , επεξεργασίας και εν γένει αξιοποίησης βιομηχανικών ορυκτών.

Επενδυτικά σχέδια λατόμευσης και αξιοποίησης μαρμάρων υπό την προϋπόθεση ότι περιλαμβάνουν εξοπλισμό κοπής και επεξεργασίας.

Μεταλλευτικά επενδυτικά σχέδια.

Επενδυτικά σχέδια στον τομέα της μεταποίησης, όπως ορίζεται στην Στατιστική Ταξινόμηση των Κλάδων Οικονομικής Δραστηριότητας (ΣΤΑΚΟΔ).

Επενδυτικά σχέδια παραγωγής ενέργειας σε μορφή θερμού νερού ή ατμού.

Επενδυτικά σχέδια παραγωγής βιοκαυσίμων ή στερεών καυσίμων από βιομάζα, επενδυτικά σχέδια παραγωγής βιομάζας από φυτά, με σκοπό τη χρήση της ως πρώτης ύλης για την παραγωγή ενέργειας.

Επενδυτικά σχέδια παραγωγής ηλεκτρισμού από ήπιες μορφές ενέργειας και ειδικότερα την αιολική, την ηλιακή, την υδροηλεκτρική, τη γεωθερμική και τη βιομάζα, ανεξαρτήτως εγκατεστημένης ισχύος επενδυτικά σχέδια συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.

Επενδυτικά σχέδια για την αφαλάτωση θαλασσινού ή υφάλμυρου νερού για την παραγωγή πόσιμου ύδατος.

Επενδυτικά σχέδια για τη μετεγκατάσταση βυρσοδεψείων από τους Νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χανίων εντός Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών (Β.Ε.ΠΕ.) στις οποίες υφίστανται οι κατάλληλες υποδομές και προβλέπεται η εγκατάστασή τους.
Επενδυτικά σχέδια για την παραγωγή ή και τυποποίηση προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.) ή και προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.) εφόσον γίνονται από επιχειρήσεις που στεγάζονται σε παραδοσιακά ή διατηρητέα λιθόκτιστα κτίρια ή και κτιριακά συγκροτήματα βιομηχανικού χαρακτήρα.

Επενδυτικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού

- Ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων κατηγορίας τουλάχιστον τριών αστέρων (3*), πρώην Β΄ τάξης.

- Εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής λειτουργουσών ξενοδοχειακών μονάδων κατηγορίας τουλάχιστον δύο αστέρων (2*), πρώην Γ΄ τάξης ή ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει προσωρινά τη λειτουργία τους μέχρι πέντε (5) έτη κατʼ ανώτατο όριο, χωρίς στο διάστημα αυτό να έχει γίνει αλλαγή στη χρήση του κτιρίου και υπό τον όρο ότι κατά το χρόνο της προσωρινής διακοπής της λειτουργίας τους ήταν τουλάχιστον κατηγορίας δύο αστέρων (2*), πρώην Γ΄ τάξης.

- Εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής λειτουργουσών ξενοδοχειακών μονάδων κατώτερης κατηγορίας των δύο αστέρων (2*), πρώην Γ΄ τάξης, σε κτίρια που χαρακτηρίζονται διατηρητέα ή παραδοσιακά, εφόσον με τον εκσυγχρονισμό τους αναβαθμίζονται τουλάχιστον σε κατηγορία δύο αστέρων (2*), πρώην Γ΄ τάξης. Επίσης εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει προσωρινά τη λειτουργία τους για πέντε (5) έτη κατʼ ανώτατο όριο, χωρίς στο διάστημα αυτό να έχει γίνει αλλαγή στη χρήση του κτιρίου και υπό τον όρο ότι με τον εκσυγχρονισμό τους αναβαθμίζονται τουλάχιστον σε κατηγορία δύο αστέρων (2*), πρώην Γ΄ τάξης.

- Εκσυγχρονισμός ξενοδοχειακών μονάδων που αφορά τη δημιουργία συμπληρωματικών εγκαταστάσεων με την προσθήκη νέων κοινόχρηστων χώρων, νέων χρήσεων επί κοινόχρηστων χώρων, πισινών και αθλητικών εγκαταστάσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες τουλάχιστον κατηγορίας δύο αστέρων (2*), πρώην Γ΄ τάξης, με σκοπό την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών.

- Μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες τουλάχιστον κατηγορίας δύο αστέρων (2*), πρώην Γ΄ τάξης.

- Εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής λειτουργουσών τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (campings) τουλάχιστον Γ΄ τάξης.

- Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός συνεδριακών κέντρων.

- Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός χιονοδρομικών κέντρων.

- Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός αξιοποίησης ιαματικών πηγών.

- Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής
(μαρίνες) για επενδυτικά σχέδια που γίνονται με πρωτοβουλία οποιονδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν.2160/1993 (ΦΕΚ118Α΄).

- Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός γηπέδων γκολφ.

- Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός κέντρων θαλασσοθεραπείας.



Επενδυτικά σχέδια στον τριτογενή τομέα

- Επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης λογισμικού.

- Επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία εργαστηρίων εφαρμοσμένης βιομηχανικής, ενεργειακής, μεταλλευτικής, γεωργικής, κτηνοτροφικής, δασικής και ιχθυοκαλλιεργητικής έρευνας. Επίσης, επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης τεχνολογιών και βιομηχανικών σχεδίων.

- Επενδυτικά σχέδια για την παροχή υπηρεσιών εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας.

- Επενδυτικά σχέδια για την ανέγερση και εκμετάλλευση βιοτεχνικών κέντρων και κτιρίων στις ειδικές βιοτεχνικές και βιομηχανικές ζώνες που καθορίζονται στο πλαίσιο του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς και χώρων κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών, κεντρικών αγορών και σφαγείων που γίνονται από επιχειρήσεις Ο.Τ.Α. α΄ ή β΄ βαθμού ή συνεταιρισμούς. Επίσης επενδυτικά σχέδια των ως άνω φορέων για τη μετασκευή και διαμόρφωση παλαιών βιομηχανοστασίων και λοιπών εγκαταστάσεων για χώρους κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών, εκθεσιακών κέντρων, κεντρικών αγορών και σφαγείων.

- Επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων υγρών καυσίμων, αερίων καυσίμων και υγραερίων, για τη δημιουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης ή για την προμήθεια εξοπλισμού μεταφοράς υγρών καυσίμων, αερίων καυσίμων και υγραερίων σε νησιά.

- Επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία κέντρων αποθεραπείας και
αποκατάστασης, όπως αυτά καθορίζονται με το άρθρο 10 του Ν. 2072/1992 και επενδυτικά σχέδια για την παροχή στέγης αυτόνομης διαβίωσης, σε άτομα με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με το άρθρο 30 του ίδιου νόμου.

- Επενδυτικά σχέδια για την ίδρυση δημόσιας χρήσης κλειστών
σταθμών ιδιωτικής χρήσεως επιβατηγών αυτοκινήτων χωρητικότητας τουλάχιστον σαράντα (40) θέσεων, επιπλέον εκείνων που επιβάλλει ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (Γ.Ο.Κ) για την κάλυψη των μόνιμων αναγκών που προκύπτουν από τις χρήσεις του κτιρίου, εφόσον γίνονται από επιχειρήσεις εκμετάλλευσης δημοσίας χρήσεως, υπέργειων, υπόγειων ή και πλωτών σταθμών αυτοκινήτων. Επίσης, επενδυτικά σχέδια για την ίδρυση δημόσιας χρήσης εστεγασμένων ή και ημιεστεγασμένων σταθμών φορτηγών, λεωφορείων και άλλων εν γένει βαρέων οχημάτων τουλάχιστον 30 θέσεων.

- Επενδυτικά σχέδια που γίνονται από Ιερές μονές καθώς και την
Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους για την ανέγερση ή και εκσυγχρονισμό ξενώνων ή για τη μετατροπή κτιρίων τους σε ξενώνες, καθώς και για την ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισμό ή μετατροπή κτιρίων τους σε χώρους κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών, εργαστηρίων και χειροτεχνίας.

Ειδικά επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων που ασκούν τις δραστηριότητες όλων των προαναφερθέντων περιπτώσεων τον πρωτογενή, δευτερογενή καθώς και του τομέα τουρισμού και ειδικότερα:

i.Επενδυτικά σχέδια προστασίας του περιβάλλοντος,
περιορισμού της ρύπανσης του εδάφους, του υπεδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας, αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και ανακύκλησης του ύδατος και αφαλάτωσης θαλασσινού ή υφάλμυρου νερού.

ii. Επενδυτικά σχέδια για αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών
ενέργειας, υποκατάσταση υγρών καυσίμων ή ηλεκτρικής ενέργειας με αέρια καύσιμα, επεξεργασμένα απορριπτόμενα υλικά από εγχώριες βιομηχανίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανάκτηση απορριπτόμενης θερμότητας, καθώς και συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

iii Επενδυτικά σχέδια για εξοικονόμηση ενέργειας, υπό την
προϋπόθεση ότι το επενδυτικό σχέδιο δεν αφορά τον παραγωγικό εξοπλισμό, αλλά τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις κίνησης λειτουργίας της μονάδας και από αυτήν προκύπτει μείωση τουλάχιστον 10% της καταναλισκόμενης ενέργειας.

iv Επενδυτικά σχέδια παραγωγής νέων προϊόντων ή και υπηρεσιών ή
προϊόντων εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας.

v Επενδυτικά σχέδια για ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμό
εργαστηρίων εφαρμοσμένης βιομηχανικής ή μεταλλευτικής ή ενεργειακής έρευνας.

Επιπλέον επιχορήγηση ή και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ή επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, ίση με το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί του κόστους της ενισχυόμενης επένδυσης παρέχεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των ακόλουθων νομών: Αιτωλοακαρνανίας, Άρτης, Αχαΐας, Γρεβενών, Δράμας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Καβάλας, Καρδίτσας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Λέσβου, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης, Ροδόπης, Σάμου, Σερρών και Τρικάλων.

Επιπλέον επιχορήγηση ή και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ή επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, ίση με το πέντε τοις εκατό
(5%) επί του κόστους της ενισχυόμενης επένδυσης παρέχεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των ακόλουθων νομών: Αρκαδίας, Αργολίδας, Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Κερκύρας, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λαρίσης, Λασιθίου, Λευκάδος, Μαγνησίας, Ρεθύμνου, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χανίων και Χαλκιδικής.



Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κριτήρια βαθμολογίας σχετίζονται με την αξιολόγηση του φορέα της επένδυσης και των μετόχων των επιχειρήσεων, του επενδυτικού σχεδίου, της συμβολής του επενδυτικού σχεδίου στους στόχους του αναπτυξιακού νόμου, καθώς και στην επιμέρους αξιολόγηση των ειδικών κριτηρίων κατά τομέα δραστηριότητας που αναφέρονται στη σχετική υπουργική απόφαση.

Τα περιεχόμενα της τεχνικο-οικονομικής μελέτης είναι παρόμοια με τα αντίστοιχα του προγενέστερου νόμου, όπως επίσης και τα τυπικά δικαιολογητικά. Μία σημαντική διαφοροποίηση στα ειδικά δικαιολογητικά και ειδικότερα για την κατηγορία επενδύσεων επέκτασης υφιστάμενων μεταποιητικών μονάδων, συνίσταται στην απόκτηση έγκρισης της επέκτασης με τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: